DOEL VAN DE RONDE TAFEL

1) De vriendschap onder jonge mannen in het kader van hun beroeps- en sociale bezigheden bevorderen

2) Activiteit en verantwoordelijkheidszin aanmoedigen door ontwikkeling der hoogste idealen zowel op burgerlijk als op beroepsgebied.

3) Samenwerking, vriendschap en begrip onder landen en volkeren bevorderen en uitbreiden.   

4) De uitstraling der vereniging doorheen de wereld begunstigen.

De vereniging verwezenlijkt haar doel door organisatie van vergaderingen, conferenties, debatten en alle soortgelijke activiteiten, waarbij elk politiek, confessioneel, taalkundig en rasproselitisme verboden is.

RONDE TAFEL IN BELGIE

Voor ons land begint het Tafelavontuur in maart 1947, als Jacques Gilles, tijdens een zakenreis in Engeland, uitgenodigd wordt op een vergadering van Liverpool 8. De plaatselijke voorzitter, Ben Woolfenden, die weldra voorzitter zou worden eerst van de RTBI en dan van de WoCo, stelde Jacques voor om de Ronde Tafel in België op te richten. In de loop van de daaropvolgende winter vormde zich een kleine kern in Brussel, onder de actieve belangstelling van O. Wiemeyer, stichtend voorzitter van de Tafel van Rotterdam. Op 19 maart 1948 hielden 10 kandidaten de vormingsvergadering.

Het eerste comité werd gevormd in september 1948 met Marcel Rymenant als voorzitter en Jacques Gilles als de onvermoeibare secretaris. Dankzij de veelvuldige contacten met buitenlandse Tafels, kon spoedig overgegaan worden tot de keure-overhandiging op 24 september 1949. De plechtigheid had een uitgesproken internationaal cachet door de aanwezigheid van de toppers op internationaal niveau in Tafelverband. Om slechts de belangrijkste te noemen: Ben Woolfenden, WoCo voorzitter; Erik Emborg, RTI voorzitter; Hans Wakkie, voorzitter RT Nederland; Henk Bruna, stichter van de Nederlandse Ronde Tafel; G. Arnback, afgevaardigde van de Zweedse Ronde Tafel; en een talrijke groep Engelse en Nederlandse tafelaars!

Gespiegeld aan de tekst van de Nederlandse Tafelronde, werden de statuten opzettelijk eenvoudiger gehouden dan de statuten van RTBI. De algemene bepalingen stelden een eventuele integratie van het Groothertogdom Luxemburg in het vooruitzicht, en beperkten het aantal leden per Tafel tot 40. Het Engelse kenteken werd lichtjes gewijzigd: de roos in het midden werd vervangen door het Gulden Vlies, naar de in 1429 door de toenmalige vorst Filips de Goede ingestelde orde. Tafel Antwerpen 2 werd gecharterd op 25 februari 1950 met als voorzitter Walter Heinz, die zich nadien zou ontpoppen tot het eerste, laat staan grootste, monument dat RTB tot heden kende.

De algemene stichtingsvergadering van de RTB vond plaats op 6 mei 1950.

ROUND TABLE INTERNATIONAL

Wat betreft de internationale connecties van jouw club:

Als lid van de Ronde Tafel (RT) vraag je je waarschijnlijk soms af hoe groot de organisatie waar je net lid van bent geworden is. Wel, de RT is aanwezig in meer dan 50 landen wereldwijd. Sommige landen hebben slechts één club, terwijl andere honderden clubs kunnen hebben. Afhankelijk van het aantal clubs in een land kan er al dan niet behoefte zijn aan een interne structuur van gebieden en een nationale vereniging. Als er slechts één club is, fungeert die doorgaans als de nationale vereniging.

Alle nationale verenigingen zijn juridisch geconstitueerde lichamen op zichzelf, maar om de nationale verenigingen te verenigen, werd in 1948 een internationale vereniging opgericht, die ook juridisch geconstitueerd is. De naam ervan is Round Table International (RTI) en het wordt geleid door een gekozen voorzitter, vicevoorzitter en verschillende andere gekozen bestuursleden. Het werd ontbonden in 1961 en pas 30 jaar later, in 1991, heropgestart.

De belangrijke aspecten die elk lid van de RTI verenigen zijn dat zij allemaal de volgende basisprincipes moeten naleven:

  • De woorden “Ronde Tafel” in hun verenigingsnaam gebruiken;
  • Het rondel als hun embleem gebruiken, hoewel het middelpunt varieert van land tot land;
  • Een organisatie voor jonge mannen blijven met een maximum leeftijdsregel van ofwel 40 of 45;
  • Dezelfde doelen en objectieven aannemen;
  • Leden uit het ene land toestaan lid te worden van een club in een ander land.

Voor de coördinatie, en omdat de RT zich over elk continent heeft verspreid, is RTI verdeeld in 3 regio’s:

  • EMA-regio (Europa, Middellandse Zee, Amerika-regio): dit is een divisie van RTI en verwijst naar de RTI-statuten wanneer haar huishoudelijk reglement een kwestie niet adequaat adresseert;
  • Afrika-regio: dit is een juridisch geconstitueerde vereniging met een autonome grondwet;
  • PACART-regio (Pacific Asia-regio): dit wordt een juridisch geconstitueerde vereniging met eigen regels.

Elk van de 3 regio’s heeft een jaarlijkse regionale bijeenkomst waarin een voorzitter en een vicevoorzitter worden gekozen, van wie de voorzitter lid wordt van het RTI-bestuur, als volgt:

  • PACART-bijeenkomst in december;
  • INDABA-bijeenkomst in april (voor de Afrika-regio);
  • EMA Tablers Meeting (EMATM) in juni.

Een verantwoordelijke voor de informatietechnologie op internationaal niveau is aangesteld. Al deze 5 personen samen vormen het internationale bestuur van RTI.

Verantwoordelijkheden/doelen & objecten van het RTI-bestuur

De primaire verantwoordelijkheid is ervoor te zorgen dat er coördinatie is tussen de nationale verenigingen en het handhaven van de juiste standaarden op alle activiteitenniveaus. Het internationale bestuur moet ook zorgen voor problemen die door de lokale nationale verenigingen worden aangegeven. Een andere belangrijke activiteit bestaat uit de internationale ontwikkeling van de Ronde Tafel. Het Internationale Bestuur geeft advies aan alle groepen in landen waar de Ronde Tafel nog niet is gevestigd om mogelijk te proberen nieuwe Clubs te vormen. De regio’s van RTI zijn ontstaan tijdens de jaren dat er geen RTI was. Zowel de Afrika-regio als de EMA-regio werden opgericht in 1976, hoewel de PACART-regio pas in 2002 van start ging. De EMA-regio is verder onderverdeeld in Subregio’s, die geen officiële regio’s zijn, maar door de landen zelf zijn gecreëerd. Over het algemeen verdeelt de Subregio’s Europa en het Middellandse Zeegebied netjes in 3 geografische gebieden, namelijk Noord, Centraal en Zuid, elk met een eigen bijeenkomst eenmaal per jaar als volgt:

  • Nordic Tablers Meeting (NTM) in oktober/november;
  • Central Tablers Meeting (CTM) in januari;
  • Southern Tablers Meeting (STM) in februari/maart.

Vooral vanwege de betrokken afstanden nemen de verenigingen die in het Amerikaanse deel van de EMA-regio bestaan doorgaans niet deel aan de Subregio’s. De samenstelling van elke regio of subregio is constant in verandering, dus voor een actuele weergave van in welke landen RT bestaat en tot welke regio ze behoren, zijn er 2 informatiebronnen:

Beide bronnen staan vol met nuttige informatie en verdere uitleg. De website is duidelijk, maar als je een kopie van de directory wilt, moet je contact opnemen met de Nationale IRO van je eigen vereniging (IRO betekent International Relations Officer).

Elk jaar in augustus/september organiseert RTI een week lange conferentie/feest genaamd Round Table World Conference, in feite kun je het zien als een vakantie met honderden vrienden, waar je hele gezin altijd welkom is. Hier kun je mensen ontmoeten van deze andere organisaties, evenals medeleden van RTI. RTI houdt zijn ALV tijdens deze conferentie.

Via RTI zijn er mogelijkheden voor het ontmoeten en samenwerken met tablers uit andere landen.

  • RTI biedt ondersteuning en aanmoediging voor het uitbreiden van de RT-familie;
  • RTI biedt de omgeving (CSM) waar clubs serviceprojecten en goede fondsenwervingsideeën kunnen promoten;
  • RTI coördineert forums waar problemen ter discussie kunnen worden gesteld, waar ideeën en beste praktijken kunnen worden uitgewisseld.
  1. ALV (Algemene Ledenvergadering)

de rekeningen goedkeuren, beslissen over wijzigingen van hun statuten en ook discussiëren over algemene problemen en serviceprojecten.

  1. IRO’s meeting

Het is de jaarlijkse bijeenkomst van alle IRO’s van de nationale verenigingen van de EMA-regio.

  1. Vicevoorzittersbijeenkomst

Het is de jaarlijkse bijeenkomst van alle vicevoorzitters van de nationale verenigingen van de EMA-regio tijdens de EMATM. RTI plant veel sociale activiteiten waaronder groepsreizen, sportevenementen (EuroSki, EuroMountain, EuroSail, EuroTennis), maar ook vieringen en jubilea.

Het oprichten van nieuwe clubs in nieuwe landen is altijd een prioriteit van RTI.